Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından düzenlenen Salı Etkinliklerinin bu haftaki konuğu, TRT’de uzun yıllar yönetmenlik ve yapımcılık yapan yazar-yönetmen Turgay Bostan oldu. Etkinlikte, “Osmanlı Dönemi Gümüşhane ve Bölge Madencilerinde Gizli Hristiyanlık” konusu ele alındı.
Geleneksel hale gelen Salı Etkinliklerinde tarihten edebiyata, müzikten sanata, turizmden güncel yaşama kadar pek çok konu, alanında uzman konukların katılımıyla değerlendiriliyor. Bu haftaki etkinlikte ise Turgay Bostan, araştırmalarına dayanan ve üçleme olarak yayımlanan romanlarını tanıtarak bölgenin tarihsel ve sosyo-kültürel geçmişine ilişkin bilgiler paylaştı.
Seminerde, 15. yüzyıldan itibaren bölgede yaşayan toplulukların tarihsel süreçte geçirdiği değişimler, yaşanan çatışmalar, toplumsal kırılma noktaları ile idari, dini ve kültürel etkileşimler üzerinde duruldu. Bostan; belgeler ışığında, bölgede yaşayan Rum madencilerin bir yandan konutlarının bodrum katlarında oluşturdukları küçük şapel benzeri mekânlarda ibadetlerini sürdürdüklerini, diğer yandan günlük yaşamlarında Müslüman gibi davrandıklarını anlattı.
Bu yaşam biçimi nedeniyle söz konusu toplulukların “Gizli Hristiyanlar” olarak adlandırıldığını belirten Bostan, mübadele sonrasında Yunanistan’a göç eden bu toplulukların entegrasyon sürecinde de çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını ifade etti. Atina ve çevresindeki Yunanlılar tarafından dışlandıkları için ağırlıklı olarak Atina’nın doğusu ile Selanik ve çevresine yerleştiklerini aktardı.
Turgay Bostan, üçleme olarak kaleme aldığı romanlarında özellikle 1829-1935 yılları arasında yaşanan olayları, toplumsal değişimleri, yerel hikâyeleri ve çatışmaları işlediğini anlattı.
Doğa ve tarih dostlarının ilgiyle takip ettiği, katılımcıların sorularıyla katkı sunduğu etkinlik, derneğin Doğa-Tarih Kitap Kulübü tarafından düzenlenen değerlendirme oturumuyla devam etti. Oturumda, üçlemenin kitaplarından Kutsal İkona, yazar Turgay Bostan’ın katılımıyla ele alınarak değerlendirildi.


