Köprü; güney tarafında Roma döneminden gelen Su Kemeri, Bizans döneminde kapatılan kemer gözleri, Osmanlıda araç geçmesi için kuzey tarafına ilave edilen kısmı ve Cumhuriyet dönemindeki küçük ilaveleriyle birlikte 4 dönem özelliği göstermektedir.
Ayrıca; Tabakhane Köprüsü Trabzon’un eski kent yerleşiminde sur dışını sur içine bağlayan bir yapıdadır.. Bu özelliği ile dünyadaki 3 köprüden biri olarak değer görmektedir.
Köprünün güney cephesinde oluşan çatlak ve güney duvarındaki boşalmalar nedeniyle Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü nezdinde çalışma başlatılmıştır. Çalışma sonucunda; bu sorunların nedenleri ve köprü statiğine etkileri araştırılarak, bu durumu ortaya koyacak restorasyon projesinin yapılması ve bu projelere göre restore edilmesi amaçlanmaktadır.
Çalışmada; ilk etapta Jeofizik Mühendisliği’nin uygulama alanlarından biri olan jeoradar (yer radarı) yöntemi uygulanarak köprünün tempan duvarları içerisindeki kırıklar, çatlaklar, boşluklar ve zayıf olan kısımlar üç boyutlu olarak ortaya koyulmaktadır.