TURAN ÜLKÜSÜ Derneği Genel Başkanı Kenan KURU: 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
Cumhuriyet’imizin 103. Yıldönümü nedeniyle TURAN ÜLKÜSÜ Kalkınma ve Dayanışma (TURAN ÜLKÜSÜ) Derneği Genel Merkezinin kamuoyu açıklamasıdır.
CUMHURİYETİN TEMELİ KÜLTÜRDÜR…21. ASIR TÜRK YÜZYILI,
T.C. Devletimizin Kurucusu banisi Gazi Mustafa Kemal Paşa Milli mücadele hareketine başladığı günden itibaren büyük bir asker olmanın yanında, büyük bir devlet adamı olduğunu ispat etmiştir.
Burada yıkılan Osmanlı Devleti’nin toplum olarak yenileşme döneminden geçtiği hatırlanırsa; Cumhuriyet ilanının sadece 1923 Ekim ayında aniden ortaya çıkmış bir sosyal, kültürel anlayış olarak görülemeyeceğidir. Cumhuriyetin benimsenmesine giden yolda Osmanlı toplumu gerek sosyal hayatında, gerekse hukuki yapısında gerçekleştirdiği yenileşme hareketlerindeki dönüm noktaları unutulmamalıdır.
Halka kendi mukadderatını bizzat kendisinin tayin etmesi hakkı verilmiştir. 20 Ocak 1921’ de Teşkilatı Esasiye adıyla ilk anayasa yürürlüğe konulmuştur. Bu Anayasaya göre; “HÂKİMİYET KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR Kanun yapma ve İcra yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisinde toplanmıştır. Ve ilk maddesi Türkiye Cumhuriyetinin idare usulü şeklindeydi. 28 Ekim 1923 tarihinde Mustafa Kemal Paşa Çankaya’ da yarın 29 Ekim’ de Cumhuriyeti ilan edeceğini açıklamıştır.
ÜLKEMİZDE VE TRABZON’ DA ÇOŞKU İLE KUTLANILMAKTADIR…
29 Ekim 2026 Cumhuriyeti’mizin 103. Yılının idraki içindeyiz. Valiliklerimizin resmi protokol programlarıyla “Cumhuriyet Bayramı’nın büyük bir coşku içinde kutlanılması ile anlamlandırılmaktadır.
- ASIR TÜRK YÜZYILI,
TURAN ÜLKÜSÜ Derneği Genel Merkezi olarak; 103. yıl önce kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hedeflenen amacında yer almış milli modernleşmeyi sağlamanın yanında, Türk dünyası kardeşlik hukukunu çok önemli gördüğünü hatırlatmayı bu gün vesilesiyle de çok önemli görmekteyiz. Türkiye’nin hedefindeki Türk milletinin birliğini tesis eden üst şemsiyesi TURANCILIĞIN bu gün gerçekleşmesi olsa da, tarihi, kültürel, sosyal ve iktisadi bağların güçlenmesinde sivil topluma büyük görevler düşmektedir. TURAN ÜLKÜSÜ Derneğinin her kademedeki mensubu bu şuur içindedir.
Turan Ülküsü Genel Merkezi olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu idealini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz; ; “Bu gün komşumuz olan ülkelerin yarın dağılabileceğini bu günden kestiremeyiz ama bu gerçekleşirse hazırlıklı olmalıyız, geç kalmamalıyız, kardeşlerimizle bağların güçlenmesi gibi…” Atatürk’ün “Türkçülük ve Turancılıkla birleşmenin Türk dünyası ile kültürel bağların güçlenmesinde önemini ifade ederek, geç kalınmamalı ve hazırlıklı olmalıyız” şeklinde yol göstericiliği bu günde geldiğimiz noktada bizlerin bu konulardaki bakışımız olmaktadır. Çünkü T.C. Devletimizin resmi çalışmalarının yanında sivil toplum kuruluşlarına bu uğurda çok büyük sorumluluklar yüklenmiştir. Burada Sivil toplum ile Kamunun dayanışmasının önemli yer tuttuğu görülmektedir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının 2026 yılını Ziya Gökalp’ı anma yılı ilan etmiştir. TURAN ÜLKÜSÜ Derneğinin planladığı KTÜ, Trabzon Büyükşehir Belediyesi paydaşlığında düzenlenen konferansla onun fikirlerinin günümüzde değerlendirilmesinin gereğine inanarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün de fikirlerine önem verdiği Gökalp’ın fikirleriyle kamuoyu ve gençlerimiz akademik olarak bilgilendirilmiştir.
TURAN ÜLKÜSÜ Derneği Genel Merkezi olarak ifade etmekteyiz ki; “Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür” ifadesi ile Cumhuriyeti’mizin 103. Yılında da ATATÜRK’ ün eserlerini sonsuza dek korumak önemli olmaktadır. Türk toplumunun, Türk dünyasının, TURANCILIK ÜLKÜSÜ ile kültürel bağlarının daha da güçlenmesi olarak 21. Asırda Genel Merkezimiz çağdaş medeniyet düzeyinin üstüne çıkarmak için düşünce sitemi ihtiva edilmektedir.
Cumhuriyeti’mizin kurucusu Atatürk’ ü, kurucularını, milli mücadeleye katkı sağlayanları, vatanımızın ve milletimizin varlığı için hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, Gazilerimize mutluluk dolu uzun ömürler diliyorum.
Askeri ve siyasi alanda zafere ulaşmasının sonucu olarak Cumhuriyet’imizin 103. Yıl dönümü kutlu olsun.


Yorumlar kapalı.