Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

ZORLU VE AKAÇ, KENTİN SORUNLARINI VE VATANDAŞLARIN TALEPLERİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu, Değimendere’deki sanayi sitelerinin Düzyurt’a taşınmasıyla ilgili birçok sorunun cevapsız kaldığını ve vatandaşların tedirginlik yaşadığını söyledi.

ZORLU VE AKAÇ, KENTİN SORUNLARINI VE VATANDAŞLARIN TALEPLERİNİ GÜNDEME GETİRDİ


ZORLU VE AKAÇ, KENTİN SORUNLARINI VE VATANDAŞLARIN TALEPLERİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Yöre halkının, sanayi sitelerinin taşınmasıyla ilgili net bir açıklama yapılmaması, ilgililerin muhatap alınmaması ve sorunların konuşulmasına yönelik sözlerin tutulmamasından şikayetçi olduğunu dile getiren Zorlu, o bölgeden geçen Kanuni Bulvarı’nın projeyle ilişkisi, sanayi esnafının mülklerinin durumunun ne olacağı ve bu mülklerin karşılığının nasıl belirleneceği gibi konularda vatandaşlara açıklama yapılması gerektiğini ifade etti.
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak ayı toplantılarının ilki, Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç başkanlığında yapıldı. Toplantıda gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Celal Akaç, çeşitli konulardaki görüşlerini ve vatandaşların taleplerini gündeme getirdi. Zorlu, Ayasofya Mahallesi’nde yapılan kaldırım çalışmaları ve kar yağışında gerçekleştirilen yol açma çalışmalarındaki katkılarından dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti, Trabzon Film Festivali için de Büyükşehir Beledi Başkanı Ahmet Metin Genç’i tebrik etti. 

“YURTLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN YANGIN RAPORLARI DENETLENİYOR MU?”
Öğrenci yurtlarının güvenliği konusunda itfaiye raporlarının önemini gündeme getiren Zorlu, yapılan çalışmalarla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Yangın raporunun konaklama alanlarında can güvenliği için büyük önem taşıdığını belirten Zorlu, “Ortahisar Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalarda 13 konaklama işletmesi rapor alamayınca gerekli işlemleri yapmak durumunda kaldık. Bolu’da yaşanan tabloyu gördükten sonra bu konuda müsamaha gösteremeyeceğimizi herkes anlıyordur. Bakanlıklar ve kurumların yangın güvenliği konusunda hangi işlemleri yaptığını merak ediyoruz. Özellikle ilimizdeki yurtlarda hangi denetlemelerin yapıldığını, yurtların standartlara uygun olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. İtfaiye olarak raporu olmayan kamu ve özel öğrenci yurtları var mıdır? Varsa sayısı, denetim tarihleri, bulguları ve yaptırımlar açıklanmalıdır. Öğrencilerimizin can güvenliğini sağlamak bizler için çok önemlidir. Bazı sıkıntıların olduğunu duyuyoruz, bu konuda gerekli açıklamaların yapılmasını ve eksiklerin giderilmesini talep ediyoruz” dedi.

“SANAYİ SİTELERİNİN TAŞINMASI KONUSUNDA HERKES CEVAP BEKLİYOR”
Değirmendere’deki küçük sanayi sitelerinin Düzyurt’a taşınması konusunda halkın çekincelerini dile getirerek projenin son durumunu soran Zorlu, “Değirmendere’deki küçük sanayi sitelerinin taşınacak olması Düzyurt Mahallesi’ndeki vatandaşlarımızı tedirgin ediyor. Bu konuda net bir açıklama yapılmaması, ilgililerin muhatap alınmaması ve sorunların konuşulmasına yönelik sözlerin tutulmamasından mahalle halkı şikayetçi. Karakaş’tan Gözalan’a kadar olan bölgede herkes bir cevap bekliyor. Ayrıca o bölgede Kanuni Bulvarı’nın 6 kilometrelik kısmı bulunuyor. Bu yolun projeyle ilişkisini ve durumunun ne olacağını öğrenmek istiyoruz. Yine konunun bir başka yanı olarak sanayi esnafı da mülklerinin durumunun ne olacağını ve karşılığının nasıl belirleneceğini merak ediyor. Ederinin çok altında tutar belirleneceğini söyleyen mülk sahibi esnaflar, bu konuda tedirgin oluyor” sözlerini kullandı.

“KIYI KANUNU ENGELİ VARKEN TRABZONSPOR BU ALANDA NASIL BİR PROJE YAPACAK?”
Akyazı’da Trabzonspor’un yapacağı projeyle ilgili konuşan Zorlu, bu konuda yaptıkları açıklamaların kasıtlı olarak çarpıtıldığını söyledi. 
“Sanki Trabzonspor’un para kazanmasına karşıymışız gibi bir tablo oluşturuldu. Bu değerlendirmeler çok yanlış, bizim Trabzonspor sevgimizi kimse sorgulamasın” diyen Zorlu, Kıyı Kanunu engeline dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Biz Trabzonspor’un kazanacağı her kuruşun altına imzamızı atar ve gereğini yaparız. Fakat bu arsada yapılacak olan işlerle alakalı görmezden gelinmemesi gereken birtakım sorunlar var. Kıyı Kanunu belirtilen alanda uygulanacak projenin yapılmasına izin vermiyor. Mevzuat ortada dururken burası nasıl yapılacak? Kanunun değişmesi lazım, kanun da değişmediğine göre nasıl bir yol izlenecek? ‘Trabzonspor bu arsada 2 tane otel yapacak, alışveriş merkezi yapacak’ denilip Trabzonspor üzerinden bir ayarlama yapılmaya çalışılıyor gibi. Bu konuyla alakalı Büyükşehir Belediye Başkanımızdan net bir açıklama ile kamuoyunu aydınlatmasını bekliyorum. Şehrin geleceği söz konusu ve gelecek kuşaklara nasıl bir Trabzon bırakacağımızı düşünmemiz lazım. Bu konu bizim omuzlarımızda bir yük. Meslek odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızı da bu konuda açıklama yapmaya davet ediyorum. Bu konuda konuşmamak, bu şehre yapılan bir haksızlıktır. Söz konusu projenin yapılacağı bölgede yol sorununu çözmemiz lazım. Bunun için de 3 tane yol hattı çalışmalı. Bunu da Büyükşehir Belediyemizin ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün çözmesi ve yapacaklarını bize açıklaması lazım. Şehirlerarası yolun Samsun’da yapıldığı gibi bir viyadükle yükselerek geçmesi lazım. Hastane yolunun tamamen bağımsız bir yol olması lazım. Üçüncü yolun da, yapılacak AVM için bağımsız bir yol olması lazım. Ayrıca Uzunkum Yaşam Alanı’nda da bir AVM yapılacağı açıklandı ama bu şehrin de bir esnafı var. Sahillere bu kadar yüklenmek, hastane yanındaki bir alanda bunları yapmak sorun olmayacak mı? Esnafımıza da haksızlık yapılmış olmayacak mı?”

“TRABZON’DAKİ TİYATRO TOPLULUKLARININ OYUN OYNAYACAĞI, PROVA YAPACAĞI ALANLARI YOK”
Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nin tiyatrolara kapatılmasının ardından kentte yaşanan sahne sorununu gündeme getiren Zorlu, “Trabzon’da, Devlet Tiyatrosu dışında 16 tane tiyatro topluluğu var. Bu topluluklarda yüzlerce tiyatrocu görev yapıyor. Bir kısmı amatör bir kısmı profesyonel ama hepsinin ortak bir sorunu var, oynayacak sahneleri yok, makyaj odaları yok, prova yapacakları bir yer yok! Tiyatroculara büyük haksızlık yaptığımızı düşünüyorum. Biz onlara Ortahisar Belediyesi olarak büyükşehirden aldığımız nikah salonunu verdik ama burası çalışmaları için hiç elverişli değil. Bu konuda bir kültür merkezi ya da geçici olarak Hüseyin Kazaz’daki yerin onlara yeniden verilmesi sağlanabilir. Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’ndeki salonlardan birisini haftanın belirli günlerinde tiyatrolarımıza tahsis edilebilir. Devlet tiyatrosu salonunda bir oyun sergilemek 25 bin lira, 100 liralık biletlerle tiyatrocularımızın bu parayı toplaması imkansız bunun için bu sorunu bir an önce çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

AKAÇ, İL GENELİNDE YAŞANAN SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ 
Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Celal Akaç da, gündem dışı söz alarak Trabzon’un çeşitli ilçelerinde yaşanan sorunları gündeme getirdi. Özellikle CHP’li meclis üyesi bulunmayan ilçelerde yaşanan sorunları anlatan Akaç, “CHP olarak belediye meclis üyemiz olmayan ilçelerimiz var. Buralarda düşüncelerimizi, bakış açımızı veya vatandaşlarımızın sorunlarını ilçe belediyelerine aktaramıyoruz. Bu ilçelerimizden vatandaşlarımızın taleplerini burada dile getirmek istiyorum. Araklı’da içme suyu ve yolla ilgili sorunlar var. Tonya’da yol talepleri, Düzköy’de içme suyu ve atıkların mevcut kanalizasyon şebekesine katılmamasına ilişkin talepler var. Sürmene’de ise TİSKİ’nin görev alanına giren konularla ilgili vatandaşlarımızın talepleri var” diyerek bu konulardaki talepleri içeren dosyayı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e verdi.

“KIŞ ŞARTLARINDA, ENERJİ İLETİM HATLARININ BAKIMSIZLIĞINDAN KAYNAKLI SORUNLAR YAŞANDI” 
Kış şartlarında özelikle enerji iletim hatlarında yoğun sorunların ortaya çıktığına ve elektrik kesintileri yaşandığına dikkat çeken Akaç, “Gerek trafoların yetersizliği, gerekse iletim hatlarının bakımsızlığından kaynaklı kopukluklar, trafoların kapasitelerin yetersizliğinden kaynaklı sorunlar yaşandı. Vatandaşlarımızın 7-8 saat enerji alamadığı yerler oldu. Özellikle enerji alt yapı sürecini yöneten kurumun, bu hususu gelecek planlaması açısından daha özenli daha sorunları giderci bir kurgu içerisinde olması gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.

“ORTAHİSAR MERKEZLİ 14 YAN DERENİN ÜSTLERİNİN AÇILMASINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA VAR MIDIR”
Trabzon’da 2004 yılında İl Su Kurulu oluşturulduğunu hatırlatan Akaç, bu kurulda alınan kararlara atıfta bulunarak şöyle konuştu:
“İl Su Kurulu özellikle atık suların değerlendirilmesi, kanalizasyonların, içme suyu planlamalarının geleceğe taşınması ve buna ilişkin bir de özellikle kapalı, ıslahlı taşkın koruma tesislerinin üstlerinin açılmasına yönelik 2004 yılında çok ciddi kararlar alındı. Atık suların bertarafına ilişkin Büyükşehrimizin bir takım planları olduğunu biliyoruz. Özellikle Ortahisar ilçe merkezli 14 yan derenin üstlerinin açılmasına yönelik bir çalışma olup olmadığını sormak istiyorum. Çünkü Ortahisar’da yaşanan taşkınların temel sebeplerinden biri budur. Bunların çoğu Büyükşehir takibinde olan konulardır. Bu kararın uygulanmasına yönelik bir süreç işletiliyor mu? Ayrıca Karakaya Barajı, DSİ’nin yaklaşık 30 yıllık bir konusudur. Yeniden gündeme alınmış olması kentimiz açısından bir kazançtır. Bu iş için, DSİ Genel Müdürümüzün ve sizin adımlarınızı takdirle karşılıyorum. Ancak CHP’li belediyelere de sayın Genel Müdürümün, özellikle içme suyu teminine yönelik aynı özveriyi, aynı olumlu niyeti göstermesi gerektiğini dile getirmek istiyorum. İçme suyu sorunlarının, belediye-kamu erki eliyle, dayanışma içerisinde çözülmesine yönelik planlamalar, her yer için kullanılmalıdır.”

“TURİZM FAALİYETLERİMİZ DÖNEMSELLİKTEN ÇIKARILIP YIL GENELİNE YAYILMALI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ BUNA ÖNCÜLÜK ETMELİ”
Uzungöl’de düzenlenecek Kış Festivali’yle ilgili konuşan Akaç, Trabzon’daki turizm faaliyetlerini yıl geneline yaymak için bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizler, uzunca bir dönemdir bu kente dair turizm faaliyetlerinin dönemsellikten çıkarılıp yıl geneline yayılması gerektiğini dile getiriyorduk. Bu festivali de, kentin turizm gelirlerini artırıcı ve turizmi dönemsellikten çıkarıp tüm yıla yayan bir planlamanın bir merhalesi olarak görüyorum. Turizmi yıl geneline yaymalıyız, Büyükşehir Belediyemizin de buna öncülük etmesini istirham ediyoruz, çünkü bu kent ayakta duracaksa turizmle duracak. Şunu da hatırlatmak istiyorum, bu festivalin, turizmcilerimizin de yakışan işleri yapması için bir merhale olmasını diliyorum. Uzungöl çok pahalı olduğu için tartışılıyor. Bu dönemde turizme yatırım yapmış dostlarımızın, yerel vatandaşlarımızın da turizm faaliyetine katkı koyabileceği şekilde, özellikle fiyatlandırmada etik tavırlar sergilenmesi gerekmektedir.”
Konuşmasının sonunda TRABRİKAB’ın çöp depolama alanının kısa süre sonra dolacağına dikkat çeken Akaç, Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda alternatif bir yer arayışında olup olmadığını sordu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber